Nincs rá módom hogy egy post keretei között a teljes Bánk bánt elemezzem. Szakértő irodalomtörténészek és irodalomtudósok ( mostanában elválik a kettő) megtették ezt. Egy olyan témára szeretnék kitérni, mely fontos a dráma megértése szempontjából. Ez pedig nem  más, mint a merániai királyné, Gertrudis, jelleme. Véleményem szerint sok elemző teljesen félreérti ezt a pompásan megformált irodalmi alakot.

A HATALOM
András ( Endre) király éppen sokadik eredménytelen háborúját vívja valahol, miközben tudja: otthon sem kielégítő a politikai helyzet. A király tökéletesen tisztában van azzal, hogy belpolitikai problémák egész serege veszi körül. Felelőtlenségét mutatja, hogy mégis elindul külországba, háborúzni. A hatalom, kényszerűségből, Gertrudis kezében marad. Persze, Gertrudisnak sincs épp ellenére ez a helyzet, ám látnunk kell: Gertrudis nem tör hatalomra, feérje elsőbbségét maximálisan elismeri. Tisztában van a hierarchia fontosságával, nem úgy, mint kíséretének egy-két tagja.

IDEGEN ORSZÁG- MAGYARORSZÁG
Gertrudis olyan földről került Magyarországra, ahol akkoriban a gazdasági-társadalmi viszonyok jóval fejlettebbek voltak, mint nálunk. Gertrudis úgy érzékelte mindezt, hogy a civilizációból a barbárságba csöppent. S ezt nem volt hajlandó tudomásul venni, mint ahogy a kíséret többi tagja sem. civilizálni, nyugatosítani akartak, majd, miután ez nem sikerült nekik, hozzáláttak az itteni erőforrások feléléséhez. Ez vezetett a parasztság kifosztásához is.

A GYILKOSSÁG
A dráma szövege szerint Bánk önvédelemből ölt. Gertrudis kapta fel elsőként a tőrt, ennek szimbolikus jelentősége van. A királyné felőrlődött, nem tudta feldolgozni Ottó húzásait, érezte, kicsúszott kezéből az irányítás. Ez vezetett tragédiához, nem pedig valami veleszületett, öntelt kapzsiság, mint ahogy azt több elemző igyekezett beállítani.

Szerző: Masikmezo  2009.03.12. 10:23 Szólj hozzá!

Címkék: magyarország gyilkosság dráma hatalom bánk bán tragédia elemző parasztság civilizáció katona józsef kíséret barbárság bánk királyné gertrudis merániai erőforrások

A bejegyzés trackback címe:

https://masikmezo.blog.hu/api/trackback/id/tr61997426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása