Magyarországon rengeteg sajtóorgánum és blog "indul" sajtószemle műfajban. Néhányat átnéztem ezek közül, és jó adag problémára bukkantam.

A POLITIKA TÚLSÚLYA
A magyar sajtószemlékben a politikai sajtó abszolút elsőbbséget élvez. Ezt azért tartom problémának, mert Magyarországon ma épp a politikai újságírás a leggyengébb. A gazdasági vagy a kulturális újságírás sokkalta előrébb tart. Szakmailag, s nem utolsósorban: erkölcsileg. Épp ezért eljövendő sajtószemlémben mellőzöm azokat a nyíltan vagy burkoltan gyűlölködő hangnemű-igazából értéktelen- írásokat, melyet időnként a politikai sajtóban ( hadd tegyem hozzá: mindegyik politikai póluson) olvasni vagyok kénytelen. Tehát: éljen az érték! A korrektség és a színvonalas szakmaiság.

ÚJSÁGOT VAGY CIKKET?

Amikor valaki sajtószemlét ír, mindjárt óriási dilemma elé kerül: egy egész újságot vagy folyóiratot ismeretessen, kissé felületesen szemezgessen belőle, vagy pedig egy konkrét cikkben mélyüljön el. Én az utóbbit választom, hacsak egy adott folyóirat nem tematikus.

AZ AKTUALITÁS KÉNYSZERE

A legtöbb sajtószemle, akárcsak a legtöbb sajtótermék, aktualitásra törekszik. A mai  vagy a holnapi számot ismerteti. Én szeretnék régebbre is visszanyúlni. Számomra a sajtótörténet is igencsak izgalmas téma: mit írtak erről vagy arról ekkor vagy akkor. A sajtó maga a Történelem, legalábbis annak igencsak fontos része. Úgyhogy nem kell csodálkozni, Kedves Látogató, ha mondjuk 1960-as Századok folyóiratból vagy  Teológiai Szemléből szemezgetek.

AJÁNLÓ VAGY VÉLEMÉNY?

Sajtószemlét objektíven nem lehet művelni. Már az adott sajtótermék, az adott téma kiválasztásakor is előtérbe kerül a szemléző egyénisége. Épp ezért mindig leszek szubjektív és mindig leszek objektív. Ám a kettőt elválasztom egymástól.

Az elől nem zárkózom el, ha valamelyik lap azt szeretné, ajánló-jelleggel szemlézzem. Ám ez esetben fel lesz tüntetve, hogy a dolog fizetett, magyyarul: X-es anyag lesz.

Szerző: Masikmezo  2009.02.26. 15:44 Szólj hozzá!

Címkék: blog politika cikk újság folyóirat tudományos sajtóorgánum gazdasági újságírás tematikus szám századok teológiai szemle politikai sajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://masikmezo.blog.hu/api/trackback/id/tr13967829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása